De monchoutaart is een echte klassieker. Een romige, frisse taart met een oh zo heerlijke bodem van Bastognekoekjes. Als klein meisje at ik hem vaak bij mijn oma, en nog steeds ben
ik er gek op!
Het leek me een leuke uitdaging om een gezonde variant van deze taart te maken. En wauw, hij bleek beter dan gedacht! Zoet, fris en met een koekbodem die zelfs heel lichtjes doet denken
aan de smaak van Bastognekoek. Niet alleen lekker als tussendoortje, maar zelfs zeer geschikt als ontbijt!
Ingrediënten
Voor de bodem
150 gram dadels, ontpit
100 gram havermout
50 gram amandelen
2 tl koekkruiden
Voor de tussenlaag
500 gram magere kwark, naturel
2 bananen (flink rijp)
8 blaadjes gelatine
2 tl vanille aroma
Voor de topping
250 gram kersen (vers of diepvries)
2 tl maïzena
Extra
20-cm springvorm, mixer, keukenmachine of blender.
Bereiding
Bekleed de vorm met bakpapier. Laat de dadels even wellen in lauwwarm water. Maal de havermout in een keukenmachine of blender tot havermeel. Doe hetzelfde met de amandelen. Laat de dadels
uitlekken. Hak de dadels fijn. Doe het havermeel, amandelmeel, koekkruiden en dadels in een kom en kneed er een compacte bal van. Voeg eventueel een druppeltje water toe om het beter te laten
plakken. Druk de bal gelijkmatig uit over de bodem van de vorm en zet in de koelkast.
Laat de gelatine zacht worden in een kommetje water. Doe ze in een pannetje met 6 el water en verwarm tot de blaadjes zijn opgelost. Laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Prak de
bananen tot moes. Doe de kwark in een kom en voeg hier de bananenmoes en vanille aroma aan toe. Mix kort met een mixer tot een glad mengsel. Voeg de gelatine toe en meng door met een spatel. Haal
de bodem uit de koelkast en giet het kwarkmengsel in de vorm. Zet voor minimaal 3 uur in de koelkast.
Zodra de taart opgestijfd is, kun je de topping gaan maken. Doe de kersen met een klein scheutje water in een steelpan. Maak de maïzena aan met 1,5 el koud water. Voeg de maïzena toe zodra de
kersen beginnen te pruttelen. Laat door pruttelen tot het mengsel ingedikt is en laat afkoelen. Haal de taart uit de koelkast en verdeel de topping over de taart.
Tips
–> Gebruik kant-en-klaar havermeel en/of amandelmeel
–> Vervang de dadels in de bodem door rozijnen
–> Liever geen gelatine? Gebruik dan 2 gram agar-agar, een plantaardig bindmiddel