Er lag al een week een flespompoen op mijn aanrecht. Hij bleef me
aankijken om gebruikt te worden, maar ik had zin in iets anders dan de standaard pompoensoep of gegrilde pompoen. Met pompoen kun je gelukkig alle kanten op. Zo’n oranje topper doet het namelijk
ook fantastisch in baksels of ontbijtjes. Deze voedzame cake is een mooi voorbeeld. Een fijn, kruidig tussendoortje dat ook nog eens erg makkelijk te maken is. Tip: meng voor een extra bite nog
wat fijngehakte pecannoten of walnoten door het beslag! En oh ja, warm smaakt ‘ie misschien nog wel het lekkerst 😉
Ingrediënten
400 gram flespompoen (of pompoenblokjes uit de koeling)
200 gram volkorenmeel
100 gram rozijnen
3 eieren
1 el bakpoeder
1 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
1 tl vanille aroma
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen en snijd hem in
kleine blokjes indien je een hele pompoen gebruikt. Kook de pompoenblokjes in 8-10 minuten zacht en gaar. Giet ze af en laat afkoelen. Meng het meel, bakpoeder, de kaneel en kruiden goed door
elkaar. Mix de pompoenblokjes met een mixer tot een puree. Mix met de eieren en vanille-aroma tot een glad mengsel. Roer er met een spatel het meelmengsel en de rozijnen doorheen. Giet het beslag
in een cakevorm bekleed met bakpapier en strijk het glad. Bak de cake in circa 35-40 minuten gaar. Laat vervolgens in de oven afkoelen.
Voedingswaarden (per plak, 10 plakken per cake)
138 calorieën
25 gram koolhydraten (waarvan 7 gram suikers)
5 gram eiwit
2 gram vet (waarvan 0,7 gram verzadigd)
3 gram vezels