Deze gezonde appelcake maakte ik van appelmoes. Het is een stevige cake, niet vergelijkbaar met de luchtige variant uit de
supermarkt. Daar staat tegenover dat deze cake wél voedzaam is en een lekker verzadigingsgevoel geeft. De appelmoes en appel maken de cake fris van smaak. De rozijnen en kaneel geven er een zoet
tintje aan, de nootjes zorgen voor een lekkere bite. Een stukje van deze cake is ideaal als tussendoortje op het werk of voor de zoete trek aan het einde van de middag.
Ingrediënten
150 gram speltmeel
200 gram appelmoes (ongezoet)
3 eieren
1 appel
2 tl bakpoeder
2 tl kaneel
50 gram rozijnen
50 gram gemengde noten (ongezouten)
Extra: een springvorm van 20 cm doorsnee of een cakevorm.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de vorm met bakpapier. Wel de rozijnen even in wat lauw water. Doe de appelmoes in
een kom en meng er met een mixer of garde een voor een de eieren door. Klop luchtig door elkaar. Voeg het speltmeel, bakpoeder en kaneel toe en meng goed door. Snijd de appel in kleine blokjes.
Hak de noten grof. Spatel de noten, rozijnen en appel door het beslag. Giet het beslag in de vorm en zet in de oven voor circa 50 minuten. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
Smakelijk!
Tips
–> Deze cake is een stuk minder zoet dan een cake uit de winkel. Toch liever meer zoet? Voeg dan wat extra rozijnen, ander
gedroogd fruit of een beetje honing toe.
–> Niet alleen lekker voor tussendoor,
maar ook een prima keuze voor het ontbijt! Bijvoorbeeld met een flinke lepel kwark er bovenop, wat extra verse appel en een snufje kaneel.
–> Vries de cake in porties in, dan kun je dagelijks een stukje meenemen naar je werk.
Voedingswaarden (per stuk, bij 10 stukken)
145 kcal
7 gram eiwit
17 gram koolhydraten (waarvan 4 gram suiker)
5 gram vet (waarvan 0,5 gram verzadigd vet)
1 gram vezels